Lebiodka - leczy i dobrze smakuje

Data publikacji: 24.07.2021 13:56
Autor: Magdalena Galas-Klusek / Kategoria: Wiadomości z regionu
Lebiodka

Lebiodka
Fot. Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

Dzikie oregano, jak potocznie nazywa się lebiodkę, to zioło, po które warto sięgnąć latem. Tym bardziej, że w tym czasie można znaleźć jego różowe kwiaty.

Marek Lotarski, leśniczy Leśnictwa Bieliny podkreśla, że lebiodka pospolita jest mało wymagającą rośliną. Rośnie na piaszczystych i słabych jakościowo glebach, a była wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i do leczenia.

- Może służyć zarówno jako surowiec zielarski, kiedyś szeroko stosowany przez nasze babcie. Można ją też wykorzystywać w kuchni jak oregano - mówi leśnik.

Jak dodaje Marek Lotarski, dzikie oregano swoje właściwości lecznicze zawdzięcza olejkom eterycznym i flawonoidom zawartym w roślinie.

- Lebiodka może być wykorzystywane między innymi do leczenia chorób układu trawiennego. Działa odkażająco, wykrztuśnie, może łagodzić stany zapalne w naszym organizmie - informuje Marek Lotarski.

Leśnik zaznacza, że roślina o drobnych różowych kwiatach jest też miododajna, więc można ją siać jako tak zwany pożytek dla pszczół.

LebiodkaFot. Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

Tagi do tego wpisu
Podobne wiadomości
Reklama