Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka [PRZEPIS]

Data publikacji: 09.07.2021 14:25
Autor: Magdalena Sitek / Kategoria: Wiadomości z regionu
09.07.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka

09.07.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka
Fot. Anna Kwapisz / Radio Kielce

W wakacje, od poniedziałku do piątku, zapraszamy Państwa do „Letniej kuchni Radia Kielce”.

Każdy dzień tygodnia to inna tematyka: wegańskie poniedziałki, słodkie wtorki, kosmiczna środa, mięsny czwartek, piątkowa rybka. Potrawy będą przygotowywać znani i lubiani kucharze z województwa świętokrzyskiego. W letniej kuchni Radia Kielce pojawią się także goście oraz liczne niespodzianki. Zapraszamy od poniedziałku do piątku o godz. 10.30.

Dziś gotował dla Państwa Konrad Stokowiec, szef restauracji w Willi Hueta, który przygotował: makrelę smażoną na klarowanym maśle z sosem tatarskim, podaną na sałacie rzymskiej z dodatkami owocowo-warzywnymi i ziemniakami opalanymi sianem.

Składniki:

świeża makrela 5 szt.

Młode ziemniaki 1 kg.

sałata rzymska 1 szt.

rukola 1 op.

pomidorki koktajlowe z gałązka 1 op.

szczypiorek 1 pęczek

masło 1 kostka

masło klarowane

gruszka 2 szt.

jabłka 2 szt.

cebulka dymka 1 pęczek

ogórki małosolne 3 szt.

grzyby marynowane

kwaśna śmietana

ocet winny

oliwa z oliwek

musztarda francuska

brzoskwinie z puszki

 

Sposób przygotowania:

RYBA

Makrelę myjemy i czyścimy, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem świeżego rozmarynu na złoty kolor

ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie. Następnie obsmażamy je na klarowanym maśle. W naczyniu wykładamy siano a na nim podsmażone ziemniaki. Podpalamy siano i czekamy aż ziemniaki lekko się nim opalą. Proszę zachować ostrożność!!!

SAŁATKA

Do dużej miski wrzucamy sałatę rzymską, rukolę, świeże jabłko i gruszkę pokrojone na bardzo cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe, świeży szczypiorek i polewamy dresingiem.

DRESING

Musztarda francuska, olej, ocet winny- wszystko miksujemy.

Oliwa z oliwek, kilka brzoskwiń z puszki razem z sokiem.

SOS TATARSKI

Dymkę drobno kroimy, do tego drobno posiekane marynowane grzybki i ogórki małosolne, musztarda francuska, kwaśna śmietana, majonez - wszystko dokładnie mieszamy.

SPOSÓB PODANIA

Sposób podania: na talerzu rozcieramy sos tatarski , wykładamy sałatkę a na nią rybę, obok dajemy podsmażane ziemniaki. Całość dowolnie dekorujemy robiąc też wzory z dresingu.

adv adv
Wiadomości
Reklama