Letnia kuchnia Radia Kielce. Wegański poniedziałek [PRZEPIS]

Data publikacji: 28.06.2021 13:08
Autor: Magdalena Sitek / Kategoria: Wiadomości z regionu
28.06.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Wegański poniedziałek

28.06.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Wegański poniedziałek
Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

W wakacje, od poniedziałku do piątku, zapraszamy Państwa do „Letniej kuchni Radia Kielce”.

Każdy dzień tygodnia to inna tematyka: wegańskie poniedziałki, słodkie wtorki, kosmiczna środa, mięsny czwartek, piątkowa rybka. Potrawy będą przygotowywać znani i lubiani kucharze z województwa świętokrzyskiego. W letniej kuchni Radia Kielce pojawią się także goście oraz liczne niespodzianki. Zapraszamy od poniedziałku do piątku o godz. 10.30.

Dziś gotował dla Państwa Michał Musiał - szef kuchni w restauracji Blue Line w Hotelu S7 w Kielcach, który przygotował pierogi szpinakowe z farszem bolońskim podane z sałatką z winegret truskawkowym i tortillą kukurydzianą z tofu.

SKŁADNIKI:

- biała soja suszona 300 gr

- marchewka 1 szt.

- pietruszka 1 szt.

- świeże pomidory 3 szt.

- mąka 400 gr

- świeża bazylia

- świeże oregano

- świeży szpinak 50 gr

- oliwa z oliwek

- woda

- sól

- pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

FARSZ

Soję dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy marchewkę i pietruszkę i dalej dusimy. Następnie dodajemy świeże pomidory, bazylię, oregano, sól i pieprz.

PIEROGI

Zagniatamy klasyczne ciasto, dodajemy posiekany świeży szpinak i dalej zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy, wycinamy kółka i faszerujemy. Lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

SAŁATKA

Sos winegret truskawkowy - do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy truskawki, natkę pietruszki, szczypiorek, miód, sok z limonki, sól, pieprz. Wszystko blendujemy.

TORTILLA

Gotujemy kolby świeżej kukurydzy około 1-1,5 godziny. Po ostygnięciu łuskamy, blendujemy z tofu. Blachę wykładamy pergaminem. Przelewamy na nią masę kukurydzianą i przez 2-3 godziny suszymy w piekarniku w temperaturze 70 stopni.

Reklama