Nie daj się jesieni. Naturalne sposoby na podniesienie odporności

Data publikacji: 11.10.2020 09:26
Autor: Magdalena Galas-Klusek / Kategoria: Wiadomości z regionu
Dzika róża

Dzika róża
Fot. pixabay.com

Czarny bez, dzika róża czy rośliny strączkowe i mięso ryb - to naturalne sposoby na podniesienie odporności jesienią.

Krzysztof Domagała ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przypomina, że podczas chłodniejszej pogody warto sięgnąć po domowe sposoby na podniesienie odporności. Jednym z nich jest jedzenie produktów, które zawierają większą ilość witaminy C.

- Są naturalne preparaty, które hamują replikację wirusów - czarny bez, dzika róża. Czosnek z mlekiem to też znany i sprawdzony sposób - przypomina.

Jak dodaje, warto wzbogacić dietę w kwas omega 3 i witaminę B, które możemy włączyć do naszej diety, spożywając więcej ryb.

- Bardzo bogaty w kwas omega 3 jest olej lniany, dużo ryb w diecie oraz włączenie do jadłospisu roślin strączkowych, ponieważ posiadają dużo witaminy B - dodaje.

Krzysztof Domagała poleca też propolis i miody zamiast cukru.

adv adv
Wiadomości
Reklama