Sezon warzywno-owocowy w pełni. Na kieleckich bazarach królują ogórki. Kupujący mają w czym wybierać, by przygotować przetwory na zimę lub spożyć jako surowe.
Jedna z klientek powiedziała, że zamarynowała już około 30 kilogramów tych warzyw.
- Robię ogórki kiszone, małosolne, po warszawsku, czyli korniszony z kawałkiem papryki i z plasterkami marchewki i wiele różnych sałatek. Czasami przeglądam Internet w poszukiwaniu nowych przepisów i coś nowego pojawia się na moim stole - opowiada jedna z klientek
Ceny są stabilne. Jak informuje jedna ze sprzedających - ogórki mieliśmy po 4 zł, teraz są już po 3 zł, bo większość została przebrana i zostały same nieforemne, które ciężko umieścić w słoiku.
Klienci mogą także nabyć inne warzywa i owoce.
Wiśnie i śliwki kosztują 4 zł, botwinka 2 zł, kapusta i cebula 3 zł. Ceny zależą w dużej mierze od pogody i plonów. Obecnie mamy suszę i ceny są wyższe niż w roku ubiegłym.