Żur żyniaty na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, w kategorii gotowe dania i potrawy. To 69. produkt z Opolszczyzny. O wpis na listę starało się Koło Gospodyń Wiejskich w Kujakowicach.
Żur należy do najstarszych potraw w regionie. Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa sauer, co oznacza kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Przygotowywany z dodatkiem ziemniaków, boczku lub swojskiej kiełbasy, jako bardziej odświętny jest zwany właśnie żyniatym, czyli ożenionym, bogatym.
Obecność żuru na opolskich stołach potwierdza wielu autorów książek o regionie, m.in. Wiesława Korzeniowska czy Anna Myszyńska. W literaturze „żyniaty” odnosi się również do samych ziemniaków gotowanych razem z zupą lub osobno.
Przypomnijmy, że w tym roku na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znalazły się zupa z maślanki, ziemniaczano-mączne prandzonki, zupa rakowa oraz masło czyszeckie.