Świąteczne dania mięsne. Kiedy? Jakie?

Data publikacji: 25.12.2020 15:43
Autor: Iwona Murawska / Kategoria: Wiadomości z regionu


Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, także w kuchni. W pierwszy i drugi dzień świąt, w przeciwieństwie do kolacji wigilijnej, przyrządzamy zazwyczaj na obiad dania mięsne.

Aleksandra Imosa z Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni informuje, że podobnie było na dawnej polskiej wsi.

- Po pasterce kończył się post i pojawiały się bardziej treściwe pokarmy. W bogatszych domach była to wędlina, mięso i różnego rodzaju wypieki. Przygotowywano przede wszystkim ciasto drożdżowe - mówi Aleksandra Imosa.

Jak dodaje, wbrew naszym wyobrażeniom, dawniej ludzie mieszkający na wsi żyli bardzo skromnie i takie samo było ich pożywienie.

- Dawna wieś głodowała i jedzenie było skromne. To co teraz uważamy za chłopskie jadło, czyli tłuste kiełbasy, tłuste szynki to jest raczej nasze wyobrażenie o życiu na dawnej polskiej wsi - dodaje.

W Dzień Bożego Narodzenia nie można było też wykonywać żadnych prac gospodarskich.

Reklama