Wielkie święto kultury ludowej. W niedzielę finał konkursu „Jawor u źródeł kultury” [OGLĄDAJ]

Data publikacji: 15.06.2021 10:00 / Data aktualizacji: 15.06.2021 14:43
Autor: Jarosław Kubalski , Dorota Klusek / Kategoria: Wiadomości z regionu
15.06.2021. Kielce. Konferencja poświęcona wydarzeniom organizowanym w Parku Etnograficznym w Tokarni. Na zdjęciu (od lewej): Magdalena Sitek - Radio Kielce, Sławomir Neugebauer - dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich urzędu marszałkowskiego, Marek Jońca - członek zarządu województwa świętokrzyskiego, Jarosław Karyś - zastępca dyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej, Agnieszka Pietrzak - zastępca dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Elzbieta Kwiecień-Ząbek - zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich urzędu marszałkowskiego, Beata Ryń - kierownik Działu Promocji i Marketingu Muzeum Wsi Kieleckiej

15.06.2021. Kielce. Konferencja poświęcona wydarzeniom organizowanym w Parku Etnograficznym w Tokarni. Na zdjęciu (od lewej): Magdalena Sitek - Radio Kielce, Sławomir Neugebauer - dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich urzędu marszałkowskiego, Marek Jońca - członek zarządu województwa świętokrzyskiego, Jarosław Karyś - zastępca dyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej, Agnieszka Pietrzak - zastępca dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Elzbieta Kwiecień-Ząbek - zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich urzędu marszałkowskiego, Beata Ryń - kierownik Działu Promocji i Marketingu Muzeum Wsi Kieleckiej
Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

To co najlepsze na świętokrzyskiej ziemi: muzyka i kultura ludowa, a także regionalne smaki - moc atrakcji czeka na tych, którzy w niedzielę, 20 czerwca odwiedzą Park Etnograficzny w Tokarni. Gwiazdą wieczoru będzie zespół Golec uOrkiestra.

Skansen w najbliższą niedzielę znów będzie tętnił życiem. Stanie się tak za sprawą dwóch imprez. Pierwsza z nich to koncert galowy konkursu „Jawor u źródeł kultury”. To wydarzenie od 2010 roku jest organizowane przez Radio Kielce i jak podkreśla redaktor Magdalena Sitek, z roku na rok się rozwija.

„Jawor” rozrasta się na Polskę

- W tym roku „Jawora” rozbudowujemy. Założenie jest takie, by za dwa, może trzy, a najdalej za pięć lat, w skansenie w Tokarni odbywał się ogólnopolski „Jawor u źródeł kultury”, na który będą przyjeżdżać laureaci konkursu z poszczególnych rozgłośni Polskiego Radia. W tym roku przyjadą laureaci konkursu z Radia Olsztyn. Warmia i Mazury – ten region już wybrał najlepszych twórców, wykonawców i animatorów kultury – wyjaśnia.

Pojawią się także reprezentanci innych regionów. Zaproszenie przyjęli przedstawiciele rozgłośni Polskiego Radia z Katowic, Krakowa, Lublina i Rzeszowa. - Stąd cała gama artystów – mówi Magdalena Sitek.

- Artystów, którzy będą się różnili strojami, jak i tekstami przyśpiewek, rodzajami instrumentów, bo choć żyjemy w jednym kraju, to regiony różnią się. W niedzielę będzie okazja zobaczyć tych cudownych artystów z Polski na scenie jaworowej – zapowiada.

Finał o godzinie 16.00

Koncert galowy rozpocznie msza święta o godzinie 12.00 na placu przed kościołem z Rogowa. Potem będzie barwny korowód i występy artystyczne. Zgodnie z wieloletnią tradycją będzie poczęstunek pieczonym prosiakiem oraz żurkiem świętokrzyskim.

O godzinie 16.00 poznamy laureatów świętokrzyskiej edycji konkursu „Jawor u źródeł kultury”. Jest on skierowany do artystów i twórców ludowych, a ma na celu promocję kultury ludowej regionu oraz uhonorowanie twórców, artystów i wykonawców, którzy przyczyniają się do wzbogacania naszego dziedzictwa, budują tożsamość regionu i pielęgnują tradycje.

W tym roku artyści startowali w pięciu kategoriach: solista - śpiewak lub instrumentalista, zespoły folklorystyczne (w tym kapele dziecięce i młodzieżowe), kapela ludowa, rękodzieło i sztuka ludowa, animator kultury. Również o godzinie 16.00 zostaną ogłoszone wyniki organizowanego po raz 20. konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

44 produkty powalczą o zwycięstwo

Jak mówi Agnieszka Pietrzak, zastępca dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, w tym roku biorą w nim udział 44 produkty, w  czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe oraz produkty mieszane (roślinne i zwierzęce).

- Warto zwrócić uwagę, że aby dany produkt mógł wziąć udział w konkursie musi się charakteryzować co najmniej 25-letnią tradycją wytwarzania. To jest ważne, że ten projekt musi zostać udokumentowany: jego historia, tradycja, powiązanie z danym regionem – zaznacza.

Dwie dekady organizowania konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” przyniosły wymierne efekty. - Dzięki niemu udało się zidentyfikować ponad 700 produktów regionalnych – podkreśla Agnieszka Pietrzak.

- Receptury tych produktów zostały spisane i kolejne pokolenia będą mogły korzystać z tego dziedzictwa kulinarnego. To jeden z bardzo istotnych celów tego konkursu, a kolejny to jest wskazanie producentom, jak ważna jest jakość produktów, jak ważna jest ta metoda tradycyjnego przygotowywania produktów, zgodnie ze starymi metodami, wynikającymi ze zwyczajów, ale też powiązanymi z warunkami klimatycznymi danego regionu – wymienia.

Nie tylko pieczony prosiak

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

Marek Jońca, członek zarządu województwa świętokrzyskiego zwrócił uwagę na fakt, że „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” po siedmiu latach obecności w różnych miejscach regionu wróciło do skansenu w Tokarni.

- Mam nadzieję, że otwarcie tej imprezy na dużej przestrzeni Tokarni, sprowadzi tam wiele osób, uczestników, mieszkańców regionu, a przede wszystkim z sąsiadujących miejscowości – powiedział.

Jarosław Karyś, zastępca dyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej wyraził radość, że skansen będzie mógł gościć dwie, tak duże imprezy.

- My ze swej strony zrobimy wszystko, żeby te dwa wydarzenia miały swoją rangę, by pokazały to, co najważniejsze, czyli kulturę ludową, obyczaje i te przysmaki, na które chyba wszyscy czekają – zauważył.

Na terenie skansenu w Tokarni będą stoiska z świętokrzyskimi przysmakami i rękodziełem, a w plebanii z Goźlic odbędzie się wernisaż wystawy dr Lucyny Gozdek „Przenikanie przestrzeni”.

Zaproszenia na koncert galowy „Jawor u źródeł kultury” można otrzymać słuchając Radia Kielce. Bilety na wydarzenia są dostępne w Muzeum Wsi Kieleckiej, a w dniu koncertu będzie je można kupić w skansenie. Ceny nie ulegają zmianie: bilet normalny – 16 złotych, ulgowy – 10 złotych. Są zniżki dla rodzin z dziećmi i seniorów.

Reklama