Wypiek chleba od wielu lat jest tradycją kulinarną Staszowa

Data publikacji: 23.08.2020 16:23
Autor: Anna Głąb / Kategoria: Wiadomości z regionu
23.08.2020 Staszów. Dożynki

23.08.2020 Staszów. Dożynki
Fot. Anna Głąb / Radio Kielce

W Staszowie rolnicy dziękują dziś za plony, na rynku trwają dożynki gminne. Gmina Staszów jest bardzo zróżnicowana, jeśli chodzi o gleby.

- Są tu ziemie zaliczane i do szóstej i do drugiej klasy, wobec tego, różne jest także rolnictwo. Udaje się jednak zboże, a ono jest podstawą do wypieku chleba, który od wielu lat jest tradycją kulinarną Staszowa - zaznacza burmistrz Leszek Kopć

- Działają u nas trzy piekarnie wytwarzające chleb metodami tradycyjnymi i to one są naszą kulinarną wizytówką - dodaje burmistrz.

Potwierdza to Leszek Sojda, prowadzący od 1988 piekarnię z pieczywem rzemieślniczym, nie przemysłowym.

- Trzeba włożyć więcej pracy i lepszej jakości produktów, aby upiec dobry chleb, ale to się opłaca dla naszego zdrowia i smaku - dodaje.

Krzysztof Sojda, który reprezentuje już drugie pokolenie piekarzy, mówi że pieczywo rzemieślnicze jest priorytetem w działalności firmy.

- Chcemy łączyć to, co tradycyjne i sprawdzone z nowoczesnością. U nas liczy się czas, jakość surowca i zaangażowanie w pracę - podkreśla.

23.08.2020 Staszów. DożynkiFot. Anna Głąb / Radio Kielce

Tagi do tego wpisu
Reklama